De bagageverzekering: diefstal of verlies gecounterd

Koffers gepakt en reisdocumenten bij de hand? Dan ben je klaar om op reis te vertrekken. Maar wat als jij wel en je bagage niet tot op je reisbestemming is geraakt? Of als je reisdocumenten of een deel van je bagage pootjes hebben gekregen op het moment dat je weer naar huis moet? Door een bagageverzekering af te sluiten, ben je gedekt bij beschadiging, verlies of diefstal van je bagage.

Niet met lege handen op reis of naar huis

Werd je bagage gestolen of beschadigd op weg naar of op je vakantiebestemming? Of staan je koffers bij aankomst niet op de band op de luchthaven? Dan dekt de bagageverzekering de inhoud van je verloren of gestolen bagage. De hoogte van de terugbetaling is afhankelijk van het contract dat je afsloot, maar meestal is je bagage gedekt voor de totale waarde die je vooraf hebt aangegeven. Bijkomend kunnen ook extra waardevolle voorwerpen zoals laptops, camera’s of fietsen kunnen verzekerd.

Verlies van je bagage tijdens het vervoer

Wanneer jij veilig bent aangekomen, maar er geen spoor is van je bagage, dan contacteert je reisverzekeraar de luchtvaartmaatschappij om te achterhalen wat er met je koffers is gebeurd. Voor je meest dringende aankopen op je bestemming voorziet de bagageverzekering een forfaitaire tussenkomst. Dit is weliswaar enkel het geval zolang de bagage onder de verantwoordelijkheid van de vervoerder valt. Laat je je koffers bijvoorbeeld op het perron staan, dan biedt de bagageverzekering geen reddingsboei voor je verstrooidheid.

Verzekeringspakket voor reizen

Net zoals de reisbijstandsverzekering of de reisannulatieverzekering is een bagageverzekering niet verplicht, maar ze zorgt wel voor gemoedsrust. Bepaalde verzekeraars bieden deze drie verzekeringen in een totaalpakket aan. Bij andere verzekeraars kan je ook een tijdelijke bagageverzekering afsluiten zonder dat je ook een reis- of annulatieverzekering moet onderschrijven.

Conclusie

Wil je op je bestemming zo snel mogelijk de mooiste vakantiefoto’s maken of het zwembad kunnen induiken én je beschermen tegen (gauw)dieven of onvoorzichtige derden? Sluit dan voor vertrek een verzekering af voor je bagage.

Vragen over de bagageverzekering en reisverzekeringen?