Inbraakpreventie: zo houd je inbrekers buiten

Een inbraak kan grote financiële en materiële gevolgen hebben, om nog maar te zwijgen over de trauma’s bij de bewoners. Beter voorkomen dan genezen dus. De inbraakveiligheid van je huis verdient dan ook bijzondere aandacht.

Inbraakveiligheid op drie manieren

Inbrekers worden steeds handiger om woningen binnen te dringen. Gelukkig kan je ze het met verschillende hulpmiddelen ook steeds moeilijker maken om effectief binnen te geraken. De meest doeltreffende bescherming bereik je met een combinatie van drie types voorzorgen: organisatorische, mechanische en elektronische.

Inbraakpreventie dankzij goede gewoontes

De organisatorische voorzorgen zijn de eenvoudigste. Ze kosten je niks, maar zijn wel essentieel om je te beschermen tegen inbraak. Het zijn goede gewoontes en een kwestie van gezond verstand. Zorg er bijvoorbeeld voor dat ramen, deuren, koepels en kelderluikjes altijd afgesloten zijn als je je huis verlaat. Laat ook niet overduidelijk zien dat je er niet bent door je rolluiken dagenlang naar beneden te laten of je brievenbus te laten uitpuilen. Ook te vermijden: rondslingerende ladders rond het huis, waardevolle voorwerpen in het zicht of een sleutel onder de deurmat.

Mechanische inbraakbeveiliging

Met mechanische voorzorgsmaatregelen maak je het inbrekers zo moeilijk mogelijk om binnen te komen. Stevige deuren met meerpuntssluiting, ramen met een vergrendelbare hendel en een lat achter je schuifdeur zijn een must. Aan de voorzijde van je woning, maar zeker ook achteraan (waar dieven uit het zicht ongestoord hun slag kunnen slaan). Een staafje in de rails van de garagepoort heeft hetzelfde effect. Ook handig: spots die aanspringen van zodra er iemand rond je woning loopt (of sluipt).

Inbraakpreventie met camera’s

Elektronische voorzorgsmaatregelen zoals een alarmsysteem vragen meestal de grootste investering, maar ze zijn ook het efficiëntst. Camera’s aan de buitenzijde van je woning hebben niet alleen een ontradend effect, in combinatie met een alarmsysteem worden jij of je buren bij een inbraakpoging gewaarschuwd door het alarmsignaal of een melding op je smartphone. De meeste alarmsystemen zijn ook aangesloten op een alarmcentrale waar de gepaste maatregelen worden genomen.

INCERT-kwaliteitslabel

INCERT is de enige kwaliteitscertificatie op het vlak van diefstalpreventie in België. Het label wordt toegekend aan installateurs en producten die beantwoorden aan de vooropgestelde criteria en is de garantie bij uitstek voor de beveiliging van goederen, personen en voertuigen.

Conclusie

Om inbrekers buiten te houden reken je best op een combinatie van drie elementen: gezond verstand, aangepaste mechanische beveiliging en een elektronisch alarmsysteem met camera’s.