Langetermijnsparen als vorm van fiscaal sparen

Sparen voor later kan vandaag veel interessanter dan via het klassieke spaarboekje. Langetermijnsparen met een spaarverzekering levert je bijvoorbeeld een gegarandeerd hoger rendement op. Daar komt nog een mooi belastingvoordeel bovenop.

30% belastingvoordeel

Met langetermijnsparen kan je een mooi spaarpotje opbouwen voor later. Dubbel interessant wordt het in de wetenschap dat je 30 procent van de gestorte premies kan recupereren via de belastingen. De maximumpremie voor het fiscaal stelsel van langetermijnsparen wordt berekend op basis van je netto belastbaar beroepsinkomen. Voor 2022 levert langetermijnsparen je zo een maximaal fiscaal voordeel op van 705 euro (op basis van de jaarlijkse bovengrens van 2350 euro).

Gegarandeerd rendement of meer risico

Je kan langetermijnsparen op twee manieren: via een spaarverzekering of individuele levensverzekering (tak 21) of een beleggingsverzekering (tak 23). De eerste is 100% veilig en biedt je een vaste, gegarandeerde rentevoet op je stortingen. Mogelijk kent je verzekeraar je bijkomend een jaarlijkse winstdeelname toe. Bij een beleggingsverzekering is het rendement potentieel hoger, maar het is niet gegarandeerd. Meer risico dus.

Voorwaarden voor fiscaal voordeel

Belastingvoordeel genieten voor langetermijnsparen kan niet retroactief. Je moet dus effectief premies betaald hebben in het jaar waarvoor je wenst te genieten van het fiscaal voordeel. Starten kan vanaf 18 jaar en tot 65 jaar. Bovendien moet je contract langetermijnsparen minstens tien jaar lopen.

Langetermijnsparen en woonkrediet

Zelfs terwijl je je hypothecair krediet voor je eigen woning afbetaalt, komt langetermijnsparen in aanmerking voor fiscaal voordeel. Hoeveel dat voordeel bedraagt, is afhankelijk van de begindatum van je hypothecaire lening. Sloot je je woonkrediet af na 1 januari 2020, dan kan je volledig genieten van het fiscaal voordeel terwijl je je lening afbetaalt. Sloot je je woonkrediet af tussen 2016 en 2020, dan is een beperkte of volledige combinatie mogelijk van langetermijnsparen en de Vlaamse woonbonus (die werd ondertussen afgeschaft voor kredieten afgesloten vanaf 2020).

Eindbelasting

Als je 60 jaar wordt, betaal je eenmalig 10% eindbelasting op het opgebouwde kapitaal en het rendement. Begon je pas na je 55ste verjaardag met langetermijnsparen, dan zal je deze heffing pas tien jaar na de startdatum van het contract moeten betalen.

Conclusie

Langetermijnsparen levert net als pensioensparen een mooi fiscaal voordeel op. De ene formule sluit bovendien de andere niet uit. Ideaal dus als je wat financiƫle marge hebt en de gestorte premies minstens tien jaar kan missen.

Vragen over langetermijnsparen?