Moet je je babysit of tuinman verzekeren?

Schakel je af en toe een babysit in om op je kroost te passen? Laat je de haag snoeien door je handige buurjongen? Of wordt je huis gepoetst door een huishoudhulp? In elk van deze gevallen beschouwt de wet je als een werkgever. Dat betekent onder meer dat je voor je ‘privéwerknemers’ een arbeidsongevallenverzekering moet afsluiten.

Financiële dekking bij een ongeval

Stel: je babysit krijgt een ongeval bij je thuis of op weg naar huis. Of je tuinman raakt lelijk verwond door een kettingzaag. Om nog te zwijgen van je klusjesman die van een ladder valt. Zonder arbeidsongevallenverzekering zal jij voor de medische kosten moeten opdraaien. En die kunnen hoog oplopen.

Van zodra je dus iemand inschakelt om bij je thuis te werken zonder dat het zijn beroep is, moet je dus een arbeidsongevallenverzekering voor je huispersoneel afsluiten. Jij bent in die situaties namelijk werkgever, en als werkgever moet je je werknemers beschermen tegen ongevallen. Aangezien de arbeidsongevallenverzekering de medische kosten dekt en in het ergste geval een invaliditeits- of overlijdensvergoeding uitkeert, ben je ook zelf beschermd.

En de familiale dan?

Een familiale verzekering dekt de schade die jij, je gezinsleden of huisdieren per ongeluk aanbrengen aan anderen. Wanneer je babysit wordt aangereden voor of na het babysitten of je tuin- of klusjesman bij je thuis ten val komt, breng jij die schade niet aan. En dus komt de familiale verzekering niet tussen. Waar ze wél voor tussenkomt, is wanneer je voetballende babysit (in privédienst) per ongeluk de bal door het raam van je buren trapt.

Wat met mijn poetshulp met dienstencheques?

In dit geval ben jij niet de werkgever, maar het dienstenchequebedrijf. Een verzekering afsluiten is dan niet nodig, want de huishoudhulp is sowieso gedekt door de verzekering van de werkgever. Hetzelfde geldt voor babysits via een kinderoppasdienst en voor zelfstandige tuinaannemers, klusjesmannen of schilders. Die laatste zijn hun eigen werkgever en moeten er zelf voor zorgen dat ze verzekerd zijn.

Vriendendiensten zonder vervelende gevolgen

Je babysit, tuinman of klusjesman vergoed je voor de bewezen diensten. Maar wat als vrienden je helpen verhuizen of een handje toesteken bij het schilderen zonder dat je ze daarvoor betaalt? Ook voor deze ‘onbezoldigde tijdelijke helpers’ zal de arbeidsongevallenverzekering tussenkomen bij een ongeval.

Conclusie

Geef je de zorg voor je kinderen of het onderhoud van je tuin of woning af en toe in handen van iemand anders die dit niet om beroepsredenen doet? Dan moet je een arbeidsongevallenverzekering afsluiten voor deze ‘privéwerknemers’.

Vragen?