Niet te missen verzekeringen voor kotstudenten

Achttien jaar – of langer – woonde je samen met je schoolgaande kinderen onder één dak. Tot zich het moment aandient waarop op kot gaan niet alleen praktischer is, maar ook het pad naar zelfstandigheid effent. Voor de student is dat pad uitdagend en attractief, maar net daardoor brengt het ook een aantal risico’s met zich mee. Een student durft namelijk al eens kattenkwaad uithalen, iets te diep in het glas kijken of een ondoordachte stunt uitvoeren. Verschillende verzekeringen kunnen je beschermen tegen een financiële en administratieve kater.

Familiale verzekering: kotstudenten inbegrepen

De familiale verzekering dekt de schade die jijzelf en de leden van je gezin aanbrengen aan derden. Onder ‘gezinsleden’ valt iedereen die onder hetzelfde dak woont. Strikt gezien is dat in de week niet het geval voor kotstudenten, maar toch vallen ook zij nog onder de familiale verzekering, weliswaar op voorwaarde dat ze nog ten laste van de ouders zijn.

Brandverzekering: warm aanbevolen bij huurcontracten

Met een brandverzekering ben je gedekt tegen schade door brand, maar ook door ontploffingen, waterschade of glasbreuk. Staat het domicilie van je student nog op het ouderlijke thuis, dan geldt de brandverzekering van de woning ook voor het kot. In het andere geval is een brandverzekering zeer sterk aangeraden bij het afsluiten van een huurcontract. De meeste verhuurders van koten zetten sowieso in het huurcontract dat een brandverzekering nodig is, ook al is ze wettelijk niet verplicht.

Ongevallenverzekering: voor de zekerheid

Je hospitalisatieverzekering of ziekenfonds betaalt lang niet alle medische kosten terug. Daarom is ook een ongevallenverzekering interessant voor kotstudenten. Deze verzekering dekt niet de schade aan anderen, maar wel de gevolgen van een ongeval met lichamelijke letsels in het privéleven. Denk aan een uitschuiver van de trap op kot, een lelijke val tijdens een nachtje stappen, een ongeval met de fiets of een blessure tijdens een sportwedstrijd op de campus.

Diefstalverzekering: ook een kot is een prooi

De inboedel van je woning is meer waard dan die van een kot, maar toch valt er ook daar wel iets te rapen voor mensen met slechte bedoelingen. Een laptop en een smartphone zijn vandaag onmisbare tools voor wie studeert. Ook een televisie krijgt vaak een plaatsje in de studentenkamer. En misschien rijdt je kotstudent wel rond op een elektrische fiets? De uitbreiding van je woonverzekering met een diefstalverzekering is dan allerminst een overbodige luxe.

Conclusie

Wil je op beide oren kunnen slapen terwijl je kotstudent ver van huis is? Dan zijn een familiale verzekering, een brandverzekering, een ongevallenverzekering en een diefstalverzekering warm aanbevolen.

Vragen?