Pensioensparen: hoe vroeger, hoe beter

We leven met z’n allen langer. Dat betekent dat we langer van ons pensioen kunnen genieten. Tegelijk betekent het dat onze spaarreserves groter moeten zijn om zorgeloos van onze oude dag te kunnen genieten. Tijdens je actieve loopbaan bijkomend sparen voor je pensioen is dus een goed idee. Via pensioensparen levert je dat bovendien ook fiscaal voordeel op.

Sparen en besparen

Door te kiezen voor pensioensparen, kan je vóór je pensioen al een aardige reserve bijeen sparen. Wanneer je effectief met pensioen gaat, wordt dat gespaarde kapitaal uitgekeerd, als welkom extraatje om je levensstandaard te behouden. Je hoeft echter niet zo lang te wachten om voordeel te halen uit pensioensparen. Elk jaar geniet je namelijk van een belastingvermindering. Zo bespaar je dus door te sparen.

Hoeveel kan je pensioensparen?

Je kan kiezen tussen twee fiscale maximumbedragen. Tot het basisplafond van 990 euro per jaar bedraagt het fiscaal voordeel 30 procent. Omgerekend krijg je dan 297 euro terug van de fiscus. Je kan ook meer sparen, tot 1270 euro. In dat geval bedraagt het belastingvoordeel 25 procent, of 317,5 euro op het maximum van 1270 euro. Deze tweede formule wordt pas interessant vanaf een bedrag van 1188 euro. Verstandig pensioensparen doe je dus ofwel door maximum 990 euro te storten, ofwel door te kiezen voor een bedrag tussen 1188 en 1270 euro.

Voor wie en wanneer?

Van zodra je 18 jaar bent, kan je pensioensparen tot je 65ste verjaardag. Je kan zowel maandelijks als jaarlijks storten in een pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering. Hoe vroeger je start, hoe groter het kapitaal dat je opbouwt en hoe groter de fiscale besparing. Wil je later een mooi appeltje voor de dorst bovenop je wettelijke pensioen? Dan start je er best mee van zodra je wat financiële ademruimte hebt.

Pensioensparen via je verzekeraar

Je kan kiezen voor een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering. In het eerste geval spaar je via de bank, die je geld belegt in aandelen en obligaties. Dat kan je een hoger rendement opleveren, maar helemaal zeker is dat niet. Bij een pensioenspaarverzekering blijft elke storting in een ‘tak 21’ je een vast rendement (en mogelijk ook nog een winstdeelname) opleveren én heb je kapitaalsgarantie. Zo weet je perfect hoeveel je zal ontvangen eens je op pensioen gaat.

Conclusie

Wil je ook na je pensioen dezelfde levenskwaliteit behouden? Zet dan elk jaar een bepaald bedrag opzij via pensioensparen. Het is een veilige en flexibele vorm van langetermijnsparen en bovendien doe je er ook fiscaal voordeel mee.

Vragen?