Rechtsbijstandverzekering

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering garandeert u advies en bijstand wanneer u betrokken bent in een juridisch conflict. Dat kan met een andere burger of familielid zijn, maar evengoed met een overheid, aannemer of huisbaas.

Een polis rechtsbijstand geeft u de zekerheid dat u uw rechten kunt laten gelden in de rechtbank wanneer dat nodig blijkt. Zonder dat u zich zorgen moet maken over een dure advocaat of torenhoge gerechtskosten.

Waarom een aparte polis rechtsbijstand?

Een verzekering rechtsbijstand bestaat als een afzonderlijke polis of bijvoorbeeld als aanvulling op een autoverzekering, woonverzekering of familiale verzekering.

Bij een aanvullende dekking kunt u enkel een beroep doen op uw waarborg wanneer de oorzaak van het conflict gelinkt is aan de hoofdverzekering. Bijvoorbeeld: u wil een verkeersovertreding aanvechten in de rechtbank. In dat geval dekt uw rechtsbijstand Auto de kosten voor uw verdediging.

Toch zijn er ook nog veel andere situaties waarin een afzonderlijke polis rechtsbijstand zeer goed van pas kan komen. Bijvoorbeeld:

  • U wordt als fietser het slachtoffer van een aanrijding en u loopt lichamelijke schade op. De bestuurder betwist zijn aansprakelijkheid.
  • U bent arbeidsongeschikt en uw verzekeraar gewaarborgd inkomen schat het percentage van ongeschiktheid te laag in.
  • U verhuist, maar de huiseigenaar weigert ook na herhaaldelijk aandringen om uw huurwaarborg terug te storten.
  • U wordt gedagvaard door de FOD Financiën omwille van een onvolledige belastingaangifte.
  • U sluit een contract af met een aannemer en betaalt een voorschot, maar het bedrijf in kwestie levert de werken nooit op.

Een waterdichte bescherming

U merkt het: wie geruster door het leven wil, sluit maar beter een ‘volledige’ waarborg rechtsbijstand af. Ook wanneer u vandaag al een aanvullende rechtsbijstandverzekering heeft bij uw brandverzekering, autoverzekering of familiale polis. Wij adviseren u graag over hoe u dubbele dekkingen kunt vermijden en tegelijk kan genieten van een waterdichte bescherming.

Wilt u een offerte voor uw rechtsbijstandverzekering?